Først i Norge med denne produksjonen

Insekter er naturlig føde for mange dyregrupper i naturen og det er stor interesse knyttet til bruk av insekter i fôr til laks, kylling og kalkun. Det er, ikke minst, på grunn av at protein er en begrenset ressurs, derfor behov for gode alternativer.

Svart soldatflue i produksjon. Foto: David Tehrani/Flying Feed

Vi jobber med nettopp bærekraftig utnyttelse av tilgjengelig protein. Tilgjengeligheten har vi i de spisbare restene fra matproduksjon som vi henter fra butikker, restauranter og industri.

Våre svart soldatflue-larver har et spesielt stort potensiale. Det er fordi de kan omdanne organisk materiale til protein og fett av høy kvalitet. Fluelarver som spiser matrester blir rike på viktige næringsstoffer som omega-3-fettsyrer. Larvene kan derfor brukes som fiskefôr.

Fôr utgjør mesteparten av laksens klimaspor med opptil 83 prosent av norsk laks’ klimagassutslipp. Det er blant annet fordi fiskefôr inneholder vegetabilske råvarer med høyt klimaspor, som soya. Mesteparten av soya i norsk laksefôr kommer fra Brasil. Der er det kjent at soyaproduksjonen blant annet bidrar til avskoging, noe som fører til høyt klimagassutslipp. Når vi i betydelig større grad kan ta i bruk fôr-råvarene vi i Flying Feed produserer, vil det bidra til et betydelig redusert utslipp i lakseproduksjonens totale klimaregnskap.

Svart soldatflue-larver filmet nylig på Torp. Video: David Tehrani/Flying Feed

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *